Basisinkomen 2

Jan Juffermans ziet recent de discussie over het basisinkomen terugkomen. Maar in feite heeft iedereen daar recht op

Een Basisinkomen, daar hebben we Recht op!

De laatste jaren is de discussie over het basisinkomen weer flink toegenomen, en terecht. Vaak wordt daarbij verwezen naar meer werkloosheid door robots, maar ik denk dat het nog veel belangrijker is dat we als te rijk land vooral moeten stoppen met de obsessie met economische groei en primair een duurzame en solidaire economie moeten ontwikkelen, die veel minder energie en grondstoffen van de Aarde vergt en ook veel meer regionaal is georganiseerd. Alleen dan kunnen we circulair en duurzaam worden.

Het was leuk om te lezen dat Bram van Ojik een terugblik schreef op het Basisinkomen-debat van 30 jaar geleden. Wel jammer dat hij niet gelijk inging op de huidige, sterkere roep om een basisinkomen… en over de noodzaak van wellicht nog verder gaande stappen. Ik doe een poging.

Een element dat ik graag in het debat over een basisinkomen wil inbrengen is dat iedereen er in feite recht op heeft. Dat kun je het Aarde-dividend noemen of een Fair Earth Share, ofwel een Eerlijk Aarde-aandeel, termen die horen bij het Voetafdrukmodel. Het geld voor zo’n Aarde-inkomen zou primair moeten komen uit belasting op het gebruik van grond en alle grondstoffen, onze commons. Hoe meer iemand gebruikt, des te meer betaal je aan de samenleving.

Persoonlijk CO2-budget

De fase van betalen voor gebruik van de commons zie ik als een tussenstap, want als er de komende jaren flinke tekorten zullen gaan ontstaan aan land, energie en grondstoffen, en daardoor de prijzen flink kunnen stijgen, dan kunnen we er geen vrede mee hebben dat dan de rijken nog wel van alles kunnen kopen en vele anderen niet meer. Dan is het hoog tijd voor quotering of rantsoenering, waarbij we met jaarlijkse budgetten hopelijk nog de vrede kunnen bewaren. Zie bijvoorbeeld deze korte beschrijving van het systeem van persoonlijke jaarlijkse CO2-budgetten, vrij te besteden: https://www.klimaatplein.com/een-jaarlijks-co2-budget-vrij-besteedbaar-voor-iedereen

Wil je wat meer lezen over mensenrechten en voetafdrukken, zie het artikel over Footprint Justice. Ik wil proberen een Eerlijk Aarde-aandeel mondiaal erkend te krijgen als mensenrecht. Lees hier de achtergrond-informatie: www.duurzaamnieuws.nl/footprint-justice-een-eerlijke-voetafdruk-is-een-mensenrecht/

Over een Eerlijk Aarde-aandeel en mensenrechten hebben we met het Platform Duurzame en Solidaire Economie en 30 mede-ondertekenaars op 22/1/19 in ‘politiek Den Haag’ een petitie aangeboden. Na de aanbieding hebben ook Action Aid, de Raad van Kerken en de Waddenvereniging zich nog achter de petitie geschaard. Zie de twee bijlagen. Dus de mensenrechten-kwestie is hoogst actueel. Aan de follow up wordt gewerkt.

Jan Juffermans, Boxtel, mei 2019


Geplaatst

in

door

Tags: